Przewodnik po uprawie: Jak uprawiać Krokusa Sativus (Szafran)

Przewodnik po uprawie: Jak uprawiać Krokusa Sativus (Szafran)

Przewodnik po uprawie: Jak uprawiać Krokusa Sativus (Szafran)?

Krokus Sativus, znany również jako szafran, jest uprawiany i ceniony od ponad 2000 lat ze względu na swoje piękne fioletowe kwiaty i wartościowe pręciki (szafran). Jest to najdroższa przyprawa na świecie, warta więcej niż złoto. Potrzeba ponad 40 000 kwiatów krokusa, aby wyprodukować zaledwie 0,5 kg szafranu. Można jednak uprawiać crocus sativus i zbierać szafran na własny użytek. Roczny zapas szafranu można uzyskać z zasadzenia kilkudziesięciu cebulek szafranu.

Przewodnik po uprawie: Jak uprawiać Krokusa Sativus (Szafran)

Sadzenie cebulek krokusów:

Postępuj krok po kroku zgodnie z naszymi prostymi wskazówkami:

  1. Cebulki krokusów sadzi się jesienią, przed zamarznięciem ziemi. Wybierz słoneczne miejsce z dobrym drenażem. Spróbuj gleby z pewną ilością materii organicznej, która wysycha w miesiącach letnich.
  2. Krokusy wymagają stosunkowo głębokiego dołka, najlepiej około 10cm głębokości. Wrzuć cebulkę do środka i przykryj ziemią. Cebulki krokusów są małe z lekko spiczastą główką i czasami wyrastającymi od spodu wijącymi się korzeniami. Cebulkę należy posadzić spiczastą główką skierowaną do góry.
  3. Między każdą cebulką należy zostawić około 8 cm odstępu. Jeśli sadzisz rośliny w pojemnikach, możesz je posadzić nieco bliżej siebie.
  4. Po posadzeniu cebulki należy dobrze podlać, aby ziemia nad nimi osiadła.
  5. Cebulki krokusów zakwitną na wiosnę. Po obumarciu kwiatów należy pozwolić roślinie odpocząć - w tym okresie nie ma potrzeby obfitego podlewania. Liście również obumrą i w tym momencie można zdecydować się na uporządkowanie rośliny i usunięcie starych liści lub po prostu pozwolić naturze działać.
  6. Cebule krokusów zakwitają bardzo szybko, około 6-8 tygodni po posadzeniu
  7. Najlepszy czas na zbieranie szafranu to godziny poranne, kiedy kwiat jest świeży i w pełni otwarty. Użyj palców, aby wyrwać pręciki z kwiatów, a następnie zachowaj je do późniejszego wykorzystania w kuchni, umieszczając je w ciepłym miejscu, aby mogły wyschnąć. Po wysuszeniu przechowuj je w zamkniętym pojemniku, aby zachować ich świeżość.

Kup jesienne cebulki Krokusa Sativus